Malajzia gazdasága

A Világbank adatai szerint 2021-ben Malajzia GDP-je 372,7 milliárd dollár (3.1%-os növekedés), míg a GDP/fő 11 371,1 dollár volt. A munkanélküliség éves szinten 4,6%, az infláció pedig 2,5% volt, az ország népessége 1,3%-kal bővült.

A malajziai statisztikai hivatal adatai szerint az ország gazdasága 2021 visszanyerte a koronavírus világjárvány miatt elveszett lendületét és 3,1%-os növekedést ért el az előző év 5,5%-os csökkenéséhez képest. A remek eredményt a szolgáltatás és gyár szektor kiemelkedő teljesítménye adta, amely a GDP 81,3%-át jelentette 2021-ben. A fokozatos gazdasági helyreállás ellenére a 2021-es GDP adat 2,6%-kal, azaz 7,8 milliárd dollárral volt kevesebb, mint a koronavírus előtti, utolsó 2019-es adat.

2022 második negyedév kapcsán a malajziai statisztikai hivatal 8,9%-os GDP növekedésről, illetve az első félév vonatkozásában pedig 6,9%-os gazdasági növekedésről számolt be. A második félév tekintetében további gazdasági erősödésre számítanak a hatóságok.

A 2023-as költségvetést éves szinten 4-5% közötti GDP növekedéssel, 2,8-3,3% közötti inflációval és 1,3%-os munkanélküliséggel tervezte a kormányzat, a végleges verzió elfogadására a 2022. november 19-i parlamenti választások után lehet számítani.

 

Kétoldalú kereskedelmi kapcsolatok

Malajzia 2021-ben Magyarország 37. kereskedelmi partnere volt, részaránya a teljes magyar külkereskedelemben 0,3%. Exportunkban 0,1%-os súllyal az 50., míg az importunkban 0,5%-os részaránnyal a 31. helyet foglalta el. Malajzia 2021-ban hazánk harmadik legfontosabb kereskedelmi partnere volt a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetségének (ASEAN) tagállamai közül.

2021-ben Magyarország–Malajzia kereskedelmi kapcsolatai import tekintetében 22,9%-os csökkenést, míg az export esetében 19,2%-os erősödést mutattak. 2021-ben Magyarország 3 legfőbb export terméke az irodagép és gépi adatfeldolgozó berendezés (a teljes kivitelünk 35%-a), a villamos gép, készülék és műszer, ezek villamos alkatrésze (a teljes kivitelünk 17%-a), a híradás-technikai, hangrögzítő és -lejátszó készülék (a teljes kivitelünk 10%-a) volt. 2021-ben Magyarország 3 legfőbb import terméke a villamos gép, készülék és műszer, ezek villamos alkatrésze (a teljes behozatalunk 53%-a), az irodagép és gépi adatfeldolgozó berendezés (a teljes behozatalunk 21%-a), a híradás-technikai, hangrögzítő és -lejátszó készülék (a teljes behozatalunk 5%-a) volt.

 

Export és értékesítés szempontjából fontosabb hatóságok és információk

Malaysian Quarantine and Inspection Services (MAQIS) – www.maqis.gov.my

Department of Veterinary Services (DVS) – http://www.dvs.gov.my/

Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) – https://www.halal.gov.my/v4/index.php?h=&lang=en

SIRIM – https://www.sirim.my/services/inspection/inspection-services

Medical Device Athority (MDA) – https://portal.mda.gov.my/

Vámtarifák - http://mysstext.customs.gov.my/tariff/

Általános tudnivalók hús és húskészítmények Malajziába történő exportjáról

JAKIM által elfogadott HALAL tanúsítványok listája

 

Főbb kétoldalú gazdasági megállapodások:

Egyezmény a kettős adóztatás elkerüléséről (1992)

Beruházás-védelmi megállapodás (1995)

Gazdasági együttműködési megállapodás (2019)

 

Magyar érdekek főbb területei:

-              Ipar 4.0 és digitális gazdaság

Malajziában a digitális átalakulás az iparágak széles skáláját öleli fel, bár nem minden iparágban van azonos mértékben jelen a folyamat. A fő iparágak, melyekben már most érezhető igény van a digitális átalakulásra: a média, az egészségügy, az oktatás és a gyártás egyes pontjai, sőt az ingatlanfejlesztés (okos városok és lakások) is.

-              IKT szektor

Mind az állami, mind a magánszektor részről egyértelmű igény mutatkozik a szektor fejlesztésére, így az ehhez kapcsolódó eszközök és megoldások iránti igény növekedni fog Malajziában. Az alábbi alágazatok bővülése várható a járvány miatt elrendelt korlátozások feloldása után: online oktatás és képzés, medtech (online diagnosztika és betegkapcsolat), fintech és ipari automatizálás.

-              Gyógyszeripar és orvosi műszerek

Az egészségügyi szektor Malajziában nem számít alulfinanszírozottnak vagy elmaradottnak a régióban, de erősödnek azok a hangok, hogy további fejlesztésekre lesz szükség – az intenzív ágyak száma pl. csak harmada az európai átlagnak. Így ezen a területen a magyar export számára is nyílhat tér.

-              Agrártechnológia

A járvány tanulságai közül a legfontosabb volt az élelmiszerbiztonság, az ellátásbiztonság és az önellátás képességének növelése/megteremtése. Elsősorban a zöldség- és gyümölcstermesztéshez és a baromfitenyésztéshez kapcsolódó technológiákra lesz nagy igény.

-              Mezőgazdaság

Sajtóhírek szerint a baromfi ágazatban, a takarmányozás terén lenne lehetőség ár-érték arányban versenyképes termékekkel megjelenni.

-              Szolgáltatásexport

Az online oktatás fejlesztése prioritás lesz az oktatást stratégiai ágazként kezelő maláj kormány számára, de ilyen lehet a válság után erősödő építőipar mérnöki szolgáltatások iránti igénye, valamint az ipari automatizáció fejlesztése.

 

Kiemelt kereskedelemfejlesztési rendezvények és gazdasági vonatkozású események:

Zöldgazdaság

AsiaWater – http://www.asiawater.org/

Malaysia International Water Convention - https://www.mwa.org.my

International Greentech & Eco Products Exhibition & Conference Malaysia – http://www.igem.my/home/index.php

Élelemiszeripar és vendéglátás

Malaysia International Food and Beverage Trade Fair – http://www.mifb.com.my/home/

Food and Hotel Malaysia – http://www.foodandhotel.com/home/index.php

Malaysia International Halal Showcase – http://www.mihas.com.my/

Gépjármű- és védelmiipar

Automechanika Kuala Lumpur – www.automechanika-kl.com

Rail Solutions Asia – http://www.tdhrail.co.uk/rsa/

Defence Services Asia – http://www.dsaexhibition.com

Okosmegoldások

SmartNation - http://smartnationexpo.org/

 

Részletes malajziai országinformációval kapcsolatban kérjük, látogasson el a http://exporthungary.gov.hu/index honlapra.