Malajzia gazdasága

A malajziai statisztikai hivatal adatai szerint 2021 második negyedévében 16,1%-kal növekedett az ország GDP-je. Ez az első alkalom, hogy növekedést jelentett a hivatal egy év folyamatos csökkenést követően. A kétszámjegyű növekedés ugyanakkor elsősorban az alacsony bázis értéknek, illetve az emiatt kiemelkedően jól teljesító április hónapnak volt köszönhető, amikor még nem voltak érvényben az ismételten bevezetett szigorú járványügyi intézkedések. Habár a második negyedéves adatok bíztatónak tűnhetnek, tekintettel a júliusban és augusztusban már érvénybe levő szigorú korlátozásokra a 2021-re előrejelzett GDP növekedést csökkentenie kellett a malajziai központi banknak. A jelenlegi várakozások szerint az év végére a GDP növekedés csak 3-4,5% között várható a korábbi 6-7,5%-hoz képest.

A kormányzat 2021-re a központi költségvetés tekintetében 5,4%-os GDP arányos hiányt prognosztizált, de az elhúzódó járványkezelés, a gazdaságösztönző csomagok és a lassú gazdasági nyitás miatt várhatóan ez a szám eléri majd a 6,5-7,0%-os hiányt. Az államadósság mértéke egyelőre nem haladta mega törvényileg előírt 60%-ot (ezt egyébként egy évvel ezelőtt emelte fel a parlament 55%-ról), és 2021 júniusában GDP arányosan 56,8%-ot tett ki.

Az általános infláció 2021-ben az előrejelzések szerint 2,5% és 4,0% között lesz elsősorban a magasabb nyersanyagárak, különösen a globális olajárak árfelhajtó ereje miatt. 2021 második negyedévében az általános infláció várhatóan átmenetileg megugrik (6,5–7% áprilisban vagy májusban) az alacsony bázishatás miatt. Az alaphatások várhatóan a következő negyedévekben eloszlanak. A maginfláció az év folyamán a 0,5–1,5% körül marad.

 

Kétoldalú kereskedelmi kapcsolatok

Malajzia 2020-ban hazánk második legfontosabb kereskedelmi partnere volt a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetségének (ASEAN) tagállamai közül. A kereskedelmi forgalom mértéke a két ország között a COVID-19 pandémia ellenére is jelentős mértékben bővült, és meghaladta az 1 milliárd USD-t. Ez elsősorban a Malajziából érkező import növekedésének volt köszönhető (+57,6%), míg hazánk exportja minimális mértékben csökkent (-4,4%). 2021. első félévében lassult a dél-kelet ázsiai országból érkező termékek forgalma (-7,0%), ellenben jelentősebb növekedés volt tapasztalható hazánk exportjában. (+21,7%).

 

Export és értékesítés szempontjából fontosabb hatóságok és információk

Malaysian Quarantine and Inspection Services (MAQIS) – www.maqis.gov.my

Department of Veterinary Services (DVS) – http://www.dvs.gov.my/

Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) – https://www.halal.gov.my/v4/index.php?h=&lang=en

SIRIM – https://www.sirim.my/services/inspection/inspection-services

Medical Device Athority (MDA) – https://portal.mda.gov.my/

Vámtarifák - http://mysstext.customs.gov.my/tariff/

Általános tudnivalók hús és húskészítmények Malajziába történő exportjáról

JAKIM által elfogadott HALAL tanúsítványok listája

 

Főbb kétoldalú gazdasági megállapodások:

Egyezmény a kettős adóztatás elkerüléséről (1992)

Beruházás-védelmi megállapodás (1995)

Gazdasági együttműködési megállapodás (2019)

 

Magyar érdekek főbb területei:

-              Ipar 4.0 és digitális gazdaság

Malajziában a digitális átalakulás az iparágak széles skáláját öleli fel, bár nem minden iparágban van azonos mértékben jelen a folyamat. A fő iparágak, melyekben már most érezhető igény van a digitális átalakulásra: a média, az egészségügy, az oktatás és a gyártás egyes pontjai, sőt az ingatlanfejlesztés (okos városok és lakások) is.

-              IKT szektor

Mind az állami, mind a magánszektor részről egyértelmű igény mutatkozik a szektor fejlesztésére, így az ehhez kapcsolódó eszközök és megoldások iránti igény növekedni fog Malajziában. Az alábbi alágazatok bővülése várható a járvány miatt elrendelt korlátozások feloldása után: online oktatás és képzés, medtech (online diagnosztika és betegkapcsolat), fintech és ipari automatizálás.

-              Gyógyszeripar és orvosi műszerek

Az egészségügyi szektor Malajziában nem számít alulfinanszírozottnak vagy elmaradottnak a régióban, de erősödnek azok a hangok, hogy további fejlesztésekre lesz szükség – az intenzív ágyak száma pl. csak harmada az európai átlagnak. Így ezen a területen a magyar export számára is nyílhat tér.

-              Agrártechnológia

A járvány tanulságai közül a legfontosabb volt az élelmiszerbiztonság, az ellátásbiztonság és az önellátás képességének növelése/megteremtése. Elsősorban a zöldség- és gyümölcstermesztéshez és a baromfitenyésztéshez kapcsolódó technológiákra lesz nagy igény.

-              Mezőgazdaság

Sajtóhírek szerint a baromfi ágazatban, a takarmányozás terén lenne lehetőség ár-érték arányban versenyképes termékekkel megjelenni.

-              Szolgáltatásexport

Az online oktatás fejlesztése prioritás lesz az oktatást stratégiai ágazként kezelő maláj kormány számára, de ilyen lehet a válság után erősödő építőipar mérnöki szolgáltatások iránti igénye, valamint az ipari automatizáció fejlesztése.

 

Kiemelt kereskedelemfejlesztési rendezvények és gazdasági vonatkozású események:

Zöldgazdaság

AsiaWater – http://www.asiawater.org/

Malaysia International Water Convention - https://www.mwa.org.my

International Greentech & Eco Products Exhibition & Conference Malaysia – http://www.igem.my/home/index.php

Élelemiszeripar és vendéglátás

Malaysia International Food and Beverage Trade Fair – http://www.mifb.com.my/home/

Food and Hotel Malaysia – http://www.foodandhotel.com/home/index.php

Malaysia International Halal Showcase – http://www.mihas.com.my/

Gépjármű- és védelmiipar

Automechanika Kuala Lumpur – www.automechanika-kl.com

Rail Solutions Asia – http://www.tdhrail.co.uk/rsa/

Defence Services Asia – http://www.dsaexhibition.com

Lankawi International Maritime and Aerospace Exhibition - http://www2.limaexhibition.com/

Okosmegoldások

SmartNation - http://smartnationexpo.org/

 

Részletes malajziai országinformációval kapcsolatban kérjük, látogasson el a http://exporthungary.gov.hu/index honlapra.