Augusztus 24. és 30. között került megrendezésre Malajziában az IFLA világtalálkozó (International Federation of Library Associations and Institutions - Könyvtári Egyesületek és Szervezetek Nemzetközi Szövetsége). Az egyhetes szakmai konferencián 120 ország közel 3500 képviselője vett részt.

 

Az eseményre érkezett Dr. Boka László főigazgató-helyettes az Országos Széchényi Könyvtártól és Barátné Dr. Hajdú Ágnes, az ELTE tanszékvezetője, aki egyben az IFLA Governing Board szűkkörű testület magyar tagja. Az esemény hivatalos megnyitóján beszédet mondott Gloria Perez-Salmeron, az IFLA elnöke és Mohamaddin bin Ketapi kultúráért, művészetekért és turizmusért felelős malajziai miniszter, valamint Nafisah Ahmad, a Malajziai Könyvtárosok Egyesületének elnöke, aki a Malajziai Nemzeti könyvtár igazgatója is egyben.

 

Az eseményen magyar siker is született, a József Attila Megyei és Városi Könyvtár első magyarként pályázott idén az IFLA Zöld Könyvtár Díjra. A világ minden tájáról indult 32 pályázóval mérettetett meg (2017-ben 34 pályázó közül választották ki a díjazott könyvtárakat), és a nyertest követő öt kiemelt helyezett között került kihirdetésre Magyarország is. Ez a helyezés nem csak a megyei könyvtár és Tatabánya, hanem Magyarország számára is rendkívüli szakmai elismerést jelent.