Az INPUT Program IT workshoppal egybekötött látogatása Malajziában

 

2019. március 11-17. között egy hetes hivatalos látogatást tett Malajziába Vincz Dániel az INPUT Program üzletfejlesztési vezetője. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium által irányított 5 éves program elsődleges feladata az információs és kommunikációs technológiájú startup cégek nemzetközi piacra lépésének megkönnyítés, valamint a hazai startup ökoszisztéma fejlesztése. A programmal a kormány el szeretné érni, hogy a digitalizáció területén a magyar innovációk a különböző képzéseknek, tréningeknek és a mentor programnak köszönhetően könnyebben jussanak el az ötlettől a tényleges termékig, melyet utána a nemzetközi piacon tudnak értékesíteni.

A márciusi látogatás során a Nagykövetség közreműködésével számos lehetősége nyílt az INPUT Program képviselőjének egyeztetést folytatni a malajziai IKT szektor kiemelt kormányzati és magán szereplőivel, így többek között a Malaysian Global Innovation & Creativity Centre-rel (MaGIC), a Malaysia Digital Economy Corporation-nel (MDEC), a Malaysian Industry-Government Group for High Technology-val (MiGHT), a Vállalkozásfejlesztési Minisztériummal (Ministry of Entrepreneur Development), valamint a MAD Incubátorral és a Sunway csoport munkatársaival. A megbeszélések célja a helyi ökoszisztéma feltérképezése mellett lehetőséget adott arra is, hogy elkezdődjön egy közös gondolkodás, melynek eredményeképpen a jövőben sokkal könnyeben jelenhetnek meg majd startup vállalkozások egymás országaiban.

A látogatáshoz kapcsolódóan az INPUT Program támogatásával két fintech startup is ellátogatott Kuala Lumpurba, hogy két másik magyar IT vállalkozással karöltve bemutassák terméküket a Nagykövetségen szervezett workshop keretében, melyet Káli Attila nagykövet nyitott meg és közel 60 malajziai érdeklődő volt kíváncsi a magyar bemutatkozókra. Az esemény sikerére építve és az eredményes tárgyalásoknak köszönhetően még idén várhatóan további magyar startup-ok látogathatnak el Kuala Lumpurba, hogy részt vegyenek a júniusban megrendezésre kerülő Malajziai Tech Héten.