Diplomáciai kapcsolatok, külképviseletek

Magyarország és Malajzia között 1969-ben került sor a diplomáciai kapcsolatok felvételére. A magyar nagykövetség Kuala Lumpurban 1991-ben nyílt meg. A külképviselet működése 2009-ben költségvetési okokból felfüggesztésre került, hivatalos újranyitására 2015 májusában került sor. Malajzia 1993 szeptemberében létesített nagykövetséget Budapesten.

 

Közelmúltbeli látogatások

Az 1990-es évek kölcsönös állam- és kormányfői látogatásait követően számos házelnöki és külügyminiszteri látogatásra, találkozóra került sor. Szili Katalin házelnök 2004 februárjában tett hivatalos látogatást Malajziában, 2015 júniusában a malajziai Szenátus alelnöke, decemberében pedig a Képviselőház elnöke látogatott Budapestre. A diplomáciai kapcsolatok 50. évfordulója alkalmából 2019 novemberében tett malajziai látogatása során Jakab István, az Országgyűlés alelnöke találkozott a malajziai képviselőházi elnökkel, majd 2021 decemberében fogadta Budapesten a Képviselőház alelnökét. Oláh Lajos, az Országgyűlés alelnöke 2023 júniusában Kuala Lumpurban Johari bin Abdul képviselőházi elnökkel folytatott megbeszélést.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter 2015 májusában tett látogatást Kuala Lumpurban, ahol újranyitotta a 2009-ben bezárt nagykövetséget és megbeszélést folytatott Anifah Aman külügyminiszterrel. A két tárcavezető 2016 októberében az EU-ASEAN miniszteri találkozó margóján, 2017 márciusában az ISIL/ISIS elleni Globális Koalíció külügyminiszteri ülésén, 2018 februárjában az ISIL/Da'esh elleni Globális Koalíció ülése margóján is tárgyalt. Szijjártó Péter miniszter Saifuddin Abdullah külügyminiszterrel 2019 januárjában a 22. EU-ASEAN FMM, 2022 szeptemberében az ENSZ Közgyűlés margóján folytatott megbeszélést. Szijjártó Péter miniszter 2023 szeptemberében az ENSZ Közgyűlés margóján tárgyalt Zambry Abdul Kadir külügyminiszterrel. 2019 novemberében Darell Leiking külkereskedelmi és külügyminiszter Budapesten megbeszélést folytatott Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel, valamint aláírták a magyar-malajziai gazdasági együttműködési megállapodást. A Gazdasági Vegyes Bizottság alakuló ülésére várhatóan 2024-ben Kuala Lumpurban kerül sor a két ország külgazdasági minisztereinek társelnökletével. 2023 júliusában Mohamad Sabu mezőgazdasági és élelmezésbiztonsági miniszter Nagy István agrárminiszterrel Budapesten kereskedelmi, növénynemesítési, oktatási és tudományos együttműködési szándéknyilatkozatot írt alá.

 

Szerződéses kapcsolatok

Egyezmény a kettős adózás elkerüléséről (1989), MTI-BERNAMA hírcsere egyezmény (1992), légügyi egyezmény (1993), egyezmény a beruházások elősegítéséről és védelméről (1993), vízummentességi megállapodás (1993), tudományos és technológiai együttműködési egyezmény (1997), gazdasági együttműködési megállapodás (2019), a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara és az Európai Unió-Malajzia Kereskedelmi és Iparkamara együttműködési szándéknyilatkozata (2020), a Magyar Exportfejlesztési Ügynökség és a Malajziai Kis- és Középvállalkozások Nemzetközi Kereskedelmi Szövetsége együttműködési szándéknyilatkozata (2022), Stipendium Hungaricum megállapodás (2022).

 

Politikai, kulturális, oktatási kapcsolatok

Magyarország és Malajzia kétoldalú együttműködése az elmúlt évek során mind a politikai, mind pedig a gazdasági és kulturális kapcsolatok terén dinamikusan fejlődött. Kiegyensúlyozott és előremutató kétoldalú kapcsolatainkat a kölcsönösen előnyös együttműködés célja vezérli. Kapcsolataink fontos eseménye volt a Kuala Lumpur-i magyar nagykövetség 2015-ös újranyitása, ami jól tükrözi, hogy Magyarország Malajziára kiemelt partnerként tekint.

2019-ben ünnepeltük a Magyarország és Malajzia közötti diplomáciai kapcsolatok felvételének 50. évfordulóját. Az évforduló jelentőségét jól mutatja, hogy Malajzia akkori miniszterelnöke és házastársa voltak a nagykövetségünk által rendezett gálavacsora díszvendégei.

Magyarország nagyra értékeli Malajzia stabilizáló szándékú szerepvállalását mind a délkelet-ázsiai régióban, mind a globális politikában. Szilárd meggyőződésünk, hogy Malajzia és a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetsége (ASEAN) fontos tényezője a regionális békének, biztonságnak, és prosperitásnak.

Kétoldalú kapcsolataink egyik legfontosabb területeként tartjuk számon a felsőoktatási együttműködésünket, amely a következő évtizedekben tovább erősíti majd nemcsak a két ország népei közötti kapcsolatokat, hanem a tudományos, gazdasági és politikai kapcsolatokat egyaránt. Malajzia 2018 óta vesz részt a Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogramban, melynek keretében Magyarország évente 40 malajziai fiatal számára nyújt térítésmentes tanulmányi lehetőséget magyar felsőoktatási intézményekben.