A konzuli törvény (2001. évi XLVI. tv. 19/A-C §) alapján a konzuli szolgáltatásokért konzuli díjat, illetve a vízumeljárásért vízumdíjat kell fizetni. Az egyes szolgáltatások konzuli díját a konzuli költségekről szóló 5/2010. (XII. 31.) KüM rendelet melléklete állapítja meg. A konzuli hivatalnál fizetendő konzuli költségek minden esetben magukban foglalják a kezdeményezett eljárásban részt vevő valamennyi hazai hatóság vagy szervezet jogszabályban meghatározott illetékét vagy díját.

A konzuli költségeket a Kuala Lumpur nagykövetség konzuli hivatalánál maláj ringgitben (MYR vagy RM) kell befizetni. A konzuli költségek maláj ringgitben meghatározott mértéke az esetleges árfolyamváltozások következtében időközönként módosulhat. A konzuli hivatalban készpénzes vagy bankkártyás fizetésre nincsen lehetőség, az illetékeket és díjakat malajziai belföldi banki átutalással vagy a Maybank pénzintézet bármelyik malajziai bankfiókjában történő befizetéssel lehet kiegyenlíteni.

A konzuli hivatalban kezdeményezett minden illeték- és díjköteles eljárás során az ügyfeleknek részletes tájékoztatást adunk a költségek pontos összegéről és az azok befizetéséhez szükséges banki adatokról. A téves befizetésekből eredő adminisztratív nehézségek elkerülése érdekében kérjük, hogy csak abban az esetben utaljon vagy fizessen be pénzt a konzuli hivatal bankszámlájára, ha erre a konzuli hivatal munkatársai kifejezetten felkérik.

A konzuli költséget – a jogszabály eltérő rendelkezése hiányában – akkor is meg kell fizetni, ha a kérelmet elutasítják, annak részben adnak helyt, az annak alapjául szolgáló eljárás megszűnik, azt megszüntetik, vagy a kérelmező a kérelmet utóbb visszavonja. Ha ugyanabban az ügyben kérelemre új eljárás indul, a konzuli költséget – a jogszabály eltérő rendelkezése hiányában – ismét meg kell fizetni.

A konzuli költségekkel kapcsolatos további tájékoztatásért lépjen kapcsolatba a konzuli hivatallal a consulate.kul@mfa.gov.hu e-mail címen.

 

Gyakran előforduló konzuli szolgáltatások költségei