Malajzia gazdasága

Malajzia gazdasági helyzete a koronavírus világjárvány végét követően konszolidálódott, teljesítményében folyamatos, azonban változó mértékű növekedés figyelhető meg. 2023 negyedik negyedév végére 3%-os, míg az egész év tekintetében 3,7%-os GDP növekedést könyvelhetett el az ország gazdasága. Az államadósság a GDP 64%-át tett ki. A munkanélküliségi ráta 2022 után 2023-ban is folyamatosan csökkenő irányban mozgott, így év végére elérte a 3,3%-ot). Az infláció 2023 decemberében 1,5% volt.

A tavalyi évben a Malajziai Nemzeti Bank (Bank Negara Malaysia, BNM) 1 alkalommal emelte az egynapos kamatlábat (overnight interest rate, OPR), ami így jelenleg 3%-on áll. A BNM 2024 januári kamatdöntése nem változtatott az OPR mértékén.

 

Kétoldalú kereskedelmi kapcsolatok

2023-ban Malajzia a 38. külkereskedelmi partnerünk volt, részaránya a teljes magyar külkereskedelemben 0,3%. Exportunkban 0,1%-os súllyal az 53., míg importunkban 0,4%-os részaránnyal a 31. helyet foglalta el. 2023-ban a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetségének (ASEAN) tagállamai között Malajzia hazánk 2. külkereskedelmi partnere volt.

2023-ban a két ország közötti áruforgalom értéke 828 millió dollár volt (4,6%-os csökkenés), exportunk ennek ellenére 11,4%. míg importunk 2,3%-os csökkenést mutatott az előző év azonos időszakához képest. A tavalyi év során legfontosabb exportcikkeink: irodagépek, gépi adatfeldolgozó berendezések, villamos gépek, készülékek és műszerek, híradás-technikai, hangrögzítő és -lejátszó készülék, míg legfontosabb importcikkeink: villamos gépek, készülékek és műszerek, színesfémek és irodagépek, gépi adatfeldolgozó berendezések voltak.

 

Export és értékesítés szempontjából fontosabb hatóságok és információk

Malaysian Quarantine and Inspection Services (MAQIS) – www.maqis.gov.my

Department of Veterinary Services (DVS) – http://www.dvs.gov.my/

Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) – https://www.halal.gov.my/v4/index.php?h=&lang=en

SIRIM – https://www.sirim.my/services/inspection/inspection-services

Medical Device Athority (MDA) – https://portal.mda.gov.my/

Vámtarifák - http://mysstext.customs.gov.my/tariff/

Általános tudnivalók hús és húskészítmények Malajziába történő exportjáról

JAKIM által elfogadott HALAL tanúsítványok listája

 

Főbb kétoldalú gazdasági megállapodások:

Egyezmény a kettős adóztatás elkerüléséről (1992)

Beruházás-védelmi megállapodás (1995)

Gazdasági együttműködési megállapodás (2019)

 

Magyar érdekek főbb területei:

-              Ipar 4.0 és digitális gazdaság

Malajziában a digitális átalakulás az iparágak széles skáláját öleli fel, bár nem minden iparágban van azonos mértékben jelen a folyamat. A fő iparágak, melyekben már most érezhető igény van a digitális átalakulásra: a média, az egészségügy, az oktatás és a gyártás egyes pontjai, sőt az ingatlanfejlesztés (okos városok és lakások) is.

-              IKT szektor

Mind az állami, mind a magánszektor részről egyértelmű igény mutatkozik a szektor fejlesztésére, így az ehhez kapcsolódó eszközök és megoldások iránti igény növekedni fog Malajziában. Az alábbi alágazatok bővülése várható a járvány miatt elrendelt korlátozások feloldása után: online oktatás és képzés, medtech (online diagnosztika és betegkapcsolat), fintech és ipari automatizálás.

-              Gyógyszeripar és orvosi műszerek

Az egészségügyi szektor Malajziában nem számít alulfinanszírozottnak vagy elmaradottnak a régióban, de erősödnek azok a hangok, hogy további fejlesztésekre lesz szükség – az intenzív ágyak száma pl. csak harmada az európai átlagnak. Így ezen a területen a magyar export számára is nyílhat tér.

-              Agrártechnológia

A járvány tanulságai közül a legfontosabb volt az élelmiszerbiztonság, az ellátásbiztonság és az önellátás képességének növelése/megteremtése. Elsősorban a zöldség- és gyümölcstermesztéshez és a baromfitenyésztéshez kapcsolódó technológiákra lesz nagy igény.

-              Mezőgazdaság

Sajtóhírek szerint a baromfi ágazatban, a takarmányozás terén lenne lehetőség ár-érték arányban versenyképes termékekkel megjelenni.

-              Szolgáltatásexport

Az online oktatás fejlesztése prioritás lesz az oktatást stratégiai ágazként kezelő maláj kormány számára, de ilyen lehet a válság után erősödő építőipar mérnöki szolgáltatások iránti igénye, valamint az ipari automatizáció fejlesztése.

 

Kiemelt kereskedelemfejlesztési rendezvények és gazdasági vonatkozású események:

Zöldgazdaság

AsiaWater – http://www.asiawater.org/

Malaysia International Water Convention - https://www.mwa.org.my

International Greentech & Eco Products Exhibition & Conference Malaysia – http://www.igem.my/home/index.php

Élelemiszeripar és vendéglátás

Malaysia International Food and Beverage Trade Fair – http://www.mifb.com.my/home/

Food and Hotel Malaysia – http://www.foodandhotel.com/home/index.php

Malaysia International Halal Showcase – http://www.mihas.com.my/

Gépjármű- és védelmiipar

Automechanika Kuala Lumpur – www.automechanika-kl.com

Rail Solutions Asia – http://www.tdhrail.co.uk/rsa/

Defence Services Asia – http://www.dsaexhibition.com

Okosmegoldások

SmartNation - http://smartnationexpo.org/

 

Részletes malajziai országinformációval kapcsolatban kérjük, látogasson el a http://exporthungary.gov.hu/index honlapra.