2017. szeptember 12-én háromnapos munkalátogatásra Malajziába érkezett dr. Pana Petra, a Külgazdasági és Külügyminisztérium külgazdasági ügyekért felelős helyettes államtitkára. A látogatás egyik kiemelt célja a Magyarország Kuala Lumpur-i Nagykövetsége szervezésében a malajziai fővárosban rendezett Magyarország-Malajzia Vízügyi Innovációs Fórum megnyitása volt.

Dr. Pana Petra tárgyalt Datuk Isham Ishak úrral, a Nemzetközi Kereskedelmi és Ipari Minisztérium nemzetközi kereskedelemért felelős helyettes államtitkárával, valamint a Malajziai Befektetésösztönzési Ügynökség (MIDA) képviselőivel a két ország közötti gazdasági együttműködés szerződéses kereteinek erősítéséről, magas szintű látogatások előkészítéséről, valamint a magyar vállalatok malajziai piacra jutási lehetőségeinek javításáról.

Dr. Pana Petra megbeszélést folytatott a Malajziai Kereskedelemfejlesztési Szervezet (MATRADE) exportfejlesztésért felelős vezérigazgató helyettesével a két ország kis és közepes vállalatai közötti kapcsolatok fejlesztési lehetőségeiről.

A helyettes államtitkár tárgyalt továbbá a Malajziai Kínai Kereskedelmi és Iparkamarák Szövetségének (ACCCIM) Nemzetközi Kereskedelmi és Ipari Bizottsága vezetőségével az év végére tervezett üzletember delegáció magyarországi utazásával kapcsolatban, valamint megvitatták a negyedik ipari forradalom és a digitalizáció kínálta technológiai együttműködési lehetőségeket Magyarország és Malajzia között, különös tekintettel a kis- és közepes vállalkozásokra.

Dr. Pana Petra vitaindító előadást tartott a 7. IWA-ASPIRE Vízügyi Konferencián, melynek során bemutatta a hazai vízügyi politika kormányzati szerepét, a magyar vízdiplomáciai stratégiát és Magyarországnak a téma iránti nemzetközi elkötelezettségét.

A helyettes államtitkár a Malaysia Water 2017 vízügyi kiállítás magyar standján kiállító magyar vállalatok képviselőivel, valamint malajziai üzletemberekkel munkaebéd keretében megvitatta a magyar-malajziai gazdasági kapcsolatok helyzetét, valamint a vízügyi együttműködés konkrét területeit, különös tekintettel a magyar cégek malajziai piacon történő megjelenésének lehetőségeire.

Dr. Pana Petra megnyitotta a Magyarország Kuala Lumpur-i Nagykövetsége szervezésében megvalósult Magyarország-Malajzia Vízügyi Innovációs Fórumot, amelyen a kiállításon részt vevő magyar vállalatok mellett az iparág legjelentősebb malajziai képviselői vettek részt. Az esemény keretében a Thermowatt Kft. Malajzia legnagyobb víziközmű szolgáltatójával, valamint egy jelentős vízipari beruházóval megállapodásokat írt alá, melyeknek köszönhetően a felek konkrét malajziai projektekben fognak együttműködni.

A Fórumot követően a helyettes államtitkár megtekintette a Water Malaysia 2017 kiállítást, valamint felkereste a magyar standon kiállító vállalkozásokat.

A hosszú ideje dinamikus gazdasági fejlődést produkáló Malajziával hazánk gazdasági kapcsolatai az elmúlt években folyamatosan bővültek, az ország ígéretes lehetőségeket kínál a délkelet-ázsiai piac iránt érdeklődő magyar vállalkozások számára. 2017 első hat hónapjában a Malajziába irányuló magyar kivitel 51,7%-kal nőtt.