Július 11–14. között Kuala Lumpur ad otthont a 105 országot és közel 10 millió gasztronómiai szakembert tagjai között tudó World Association of Chefs Societes (Worldchefs) világkongresszusának, amelynek keretében nagyszabású expót rendeznek, és ahol összemérik tudásukat a tavalyi év kontinentális selejtezőinek legjobbjai, a mostani világdöntő résztvevői. A felnőttek között a szakácsok megmérettetésén húsz, a cukrászokén mindössze tíz ország versenyzői vehetnek részt és hatalmas siker, hogy mindkét kategóriában szoríthatunk magyar versenyzőknek.

Adamek Balázs séf és Murányi Mercédesz commis (trénerük Volenter István) indulnak a szakácsok között, a cukrászok versenyében pedig Maczák Anna cukrász és Marosi Mónika commis (trénerük Györgyicsek Péter) képviselik a magyar színeket. Mindkét csapat a tavaly októberben Prágában megrendezett WorldChefs Global Chef Challenge versenyen nyújtott kiemelkedő teljesítményével vívta ki a jogot az indulásra: kategóriájuk győzteseként jutottak ki a világdöntőre.

A malajziai megmérettetésen szakácsoknak egy vegetáriánus előételt, egy meleg előételt, egy főételt és egy desszertet kell elkészíteniük és feltálalniuk a rendelkezésükre álló öt óra alatt, kötelező alapanyagként többek között Kaluga Queen kaviárt, Sterling fehér halibutot, holland borjú karajt és két különböző Dilmah teát is fel kell használniuk. A cukrászoknak nyolc órájuk van arra, hogy egy tortát, egy közel 120 cm-es csokiszobrot és egy tányérdesszertet elkészítsenek és feltálaljanak, számukra is kötelező a Dilmah tea, és azt is meghatározták a szervezők, hogy milyen típusú csokoládéval dolgozhatnak.

Adamek Balázs és Murányi Mercédesz július 13-án, Maczák Anna és Marosi Mónika pedig 14-én versenyeznek, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség (MNGSZ) képviselői pedig a kongresszuson vesznek részt, illetve a diplomáciai kapcsolatokat is ápolják: gálavacsorát adnak a malajziai magyar nagykövetséggel, és együttműködési megállapodást írnak alá az indonéz nagykövetséggel. A versenyzők felkészítését az MNGSZ mellett a Magyar Turisztikai Ügynökség, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, a Mirbest Kereskedelmi Kft., a Horváth Cukrászda és a Metro Vevőakadémia is segíti.