Malajzia miniszterelnöke, Tun Dr. Mahathir bin Mohamad és Káli Attila nagykövet nyitotta meg a Magyarország és Malajzia közötti diplomáciai kapcsolatok felvételének 50. évfordulója alkalmából Kuala Lumpur belvárosában tartott, százhúsz fős gálavacsorát. 

 

 

 

 

Köszöntö beszédében Káli Attila nagykövet hangsúlyozta, hogy a két ország között az elmúlt években igazi 21. századi partneri viszony alakult ki a közös érdekek és a kölcsönös tisztelet alapjaira építve. Politikai együttműködésünk mellett jelentősen fejlődnek kereskedelmi és befektetési kapcsolataink is. Ezt erősítette a malajziai külkereskedelmi és ipari miniszter múlt heti magyarországi látogatása is, melynek során aláírásra került a két ország kormánya közötti gazdasági együttműködési megállapodás is. Felsőoktatási területen kiemelt jelentősége van a Stipendium Hungaricum program keretében malajziai hallgatók számára felajánlott évi 40 ösztöndíjnak, valamint az intézmények közötti egyre bővülő kapcsolatoknak.

 

 

Az elkövetkező években a két ország együttműködése tovább erősödik majd az agrárinnováció, az informatikai fejlesztések (mesterséges intelligencia, IoT), okosvárosi megoldások, a digitalizáció és a gépjárműipar területein. Emellett a két ország közötti üzleti kapcsolatok is jelentősen élénkülnek, 2018-ban a kereskedelmi forgalom meghaladta az 580 millió dollárt.

 

 

A rendezvény során a vendégek számára magyar zeneszerzők darabjait mutatták be hazai, illetve malajziai művészek. Nagyné Fábián Tímea fuvolaművész és Bokor Ildikó zongoraművész fellépése része volt a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásával az évforduló kapcsán egész évben megrendezett kulturális programsorozatnak. A malajziai kormányfő az este során megtekintette a két ország kapcsolatainak elmúlt fél évszázadát feldolgozó kiállítást is.

 

Magyarország és Malajzia 1969. december 29-én vette fel egymással a diplomáciai kapcsolatokat. Magyarország Kuala Lumpur-i nagykövetségét Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter nyitotta újra 2015. május 26-án.