2020. június 9-ig a malajziai kormány érvényben levő korlátozásai (Conditional Movement Control Order - CMCO) alapján az alábbi szabályokat kell betartani az azokat alkalmazó tagállamokban és szövetségi területeken:

1. 2020. május 4-től kezdődően nem érvényes a lakóhelytől 10 km-nél távolabbra történő utazási korlátozás (a tagállamok közötti utazás ugyanakkor továbbra is külön előzetes engedéllyel lehetséges csak). Külföldiek repülőtérre történő utazását elutazásra szóló érvényes repülőjeggyel, útlevéllel, a nagykövetség támogató levelével kell igazolni. Malajzián belüli távoli utazása, illetve hazautazása esetén forduljon Magyarország Kuala Lumpur-i Nagykövetségéhez, amely igazolást adhat ki a repülőtérre történő utazásához hazautazás esetén.

2. Az eddigi egészségügyi és járványügyi óvintézkedések (pl. arcmaszk kötelező viselése, távolságtartás, kézfertőtlenítés) és a kijárási korlátozások érvényben maradnak azzal, hogy a legtöbb termelő, szolgáltató és kereskedelmi tevékenység a járványügyi előírások betartásával újra indulhat. Ezek elsősorban azok a tevékenységek, amelyek nem járnak együtt feltétlenül emberek csoportosulásával vagy fizikai kontaktusával. Az ilyennel együtt járó tevékenységeket (csoportos szórakozás és wellness stb) végző szolgáltató egységek nem nyithatnak ki. A részletes lista felől a helyi sajtóból tud tájékozódni.

3. Továbbra is tilos bármilyen (pl. sport, kulturális, társadalmi és vallási) tömegrendezvényt tartani.

4. Továbbra is tilos minden csoportosan (pl. football) vagy fizikai kontaktussal járó (pl. tánc, karaoke, úszás, masszázs) szórakozási, szabadidő, sport vagy wellness tevékenység.

5. Minden Malajziában tartózkodó és pozitív Covid-19 teszteredményű egyénnek kötelező 14 napos kórházi karanténba vonulnia, mégpedig a területileg illetékes, kijelölt egészségügyi intézménybe. Malajziába történő beutazása után minden külföldinek kijelölt intézménybe 14 napos karanténba kell vonulnia és napi minimum 150 MYR karantén költségtérítési díjat kell fizetnie.

6. A tagállamok közötti utazás csak munka céljából megengedett, illetve május 7-10. között egyszeri visszatérés céljából azok számára lehetséges, akik az MCO miatt lakhelyüktől távol, egy másik tagállamban rekedtek.

7. Az Immigration Department (idegenrendészeti és bevándorlási hivatal) a különböző ügytípusok vonatkozásában újranyit május első hetében. Azok a Malajziában tartózkodó külföldi állampolgárok, akik 2020. január 1. óta bármikortól számítva túltartózkodtak (azaz tartózkodási jogcímük lejárt) Malajziában, és rendelkeznek a hazájukba szóló repülőjeggyel, az MCO lejárata után 14 napon belül külön Immigration engedély (special pass) előzetes beszerzése nélkül közvetlenül és büntetés nélkül elhagyhatják Malajziát. Akik lejárt vagy az MCO végéig lejáró tartózkodási jogcímüket szeretnék meghosszabbítani (validation and facilitation for passes), a vonatkozó kérelmüket az MCO periódust követő 30 munkanapon belül kell beterjeszteniük az Imigresen ügyfélszolgálatán, amelyhez előzetesen időpontot kell foglalni on-line.

*On-line foglalás linkek:

Visa, Pass Permite

  1. PowerQ Application (only HQ)

          (www.powerq.my)

Expatriate Services

  1. Expatriate Services

           https://esd.imi.gov.my/portal/

       2. MyHelp Modul for companies

           https://esd.imi.gov.my/portal/

           for companies: myexpats.com.my

 

  1. MyHelp Modul for RP-T

           http://rpt.talentcorp.com.my

 

All Services

  1. http://sto.imi.gov.my

          (from 8 May 2020 onwards

 

Az intézkedések betartását a rendőrség az egészségügyi hatósággal és a hadsereggel együtt ellenőrzi. Szabálysértés esetén súlyos büntetéssel, adott esetben letartóztatással és büntető eljárással kell számolni.

A szabályok betartását a hatóságok fokozottabban ellenőrzik az ún. vörös zónának minősített, nagyobb fertőzöttségi adatokkal rendelkező helységekben, körzetekben, illetve fővárosi kerületekben. Ezek száma 4 jelenleg az alábbi tagállami megoszlásban: Kuala Lumpur (Batu, Kampung Baharu), Selangor (Batu), Negri Sembilan (Pedas).

A Malajzia és más országok által érvényesített be- és kiutazási, valamint egyéb korlátozások miatt Malajziából Európa felé már csak a Malaysia Airlines és a Qatar Airways tart fenn légijáratot heti egyszeri gyakorisággal. A Qatar Airways járataira csak akkor lehet becsekkolni, ha az utas a hazájába történő visszautazást további repülő- vagy vonatjeggyel igazolja. Mindez jelentősen korlátozza a Malajziából Magyarországra történő hazajutási lehetőségeket. Nyomatékkal kérjük ezért, hogy tervezett haza-vagy továbbutazásuk tekintetében a fentieket vegyék figyelembe, és a vonatkozó légitársaságok hirdetményeit, aktuálisan érvényes menetrendjét, illetve az adott tranzitországban levő magyar külképviselet utazási tanácsait kövessék nyomon, illetve körültekintően tájékozódjanak a cél- és tranzitországokban érvényes utazási korlátozások felől.