2020. április 14-ig az alábbiak szerint vészhelyzeti korlátozások vannak érvényben Malajziában:

  1. A lakóhelytől nem szabad 10 km-nél távolabbra menni.
  2. Amennyiben a vezetői engedélyen vagy a személyi igazolványon szereplő lakcímtől eltér a tényleges lakóhely címe, akkor közüzemi számlákkal lehet igazolni a tényleges lakóhelyet.
  3. Utcán vagy közterületen közlekedni csak élelmiszer, gyógyszer, létszükségleti cikkek vásárlása céljából lehet.
  4. A munkahely és a lakóhely közötti közlekedés munkavégzés céljából megengedett, ezt munkáltatói igazolás felmutatásával kell alátámasztani.
  5. Megengedett továbbá külföldiek nemzetközi repülőtérre történő utazása, amennyiben az utazást érvényes útlevél és megfelelő repülőjeggyel tudják igazolni ellenőrzéskor.
  6. Egy gépjárműben csak a sofőr tartózkodhat, aki utasokat nem szállíthat.
  7. Saját lakóhelyen kívül szájmaszk viselése ajánlott.

A korlátozások betartását a közterületeken rendőrségi és katonai járőrök ellenőrzik, a közlekedési korlátozások betartását pedig egyes autópályaszakaszok (ld. az alábbi linken) vonatkozásában ki is kényszerítik a fizetőkapuk lezárásával, illetve azok ellenőrzésre, a jogosulatlanul közlekedők visszafordítására való felhasználásával: https://www.freemalaysiatoday.com/category/nation/2020/03/23/highways-off-limits-toll-plazas-closed-as-mco-enters-second-week/

Kuala Lumpur négy körzete Cheras, Kepong, Lembah Pantai és Titiwangsa a Covid-19 megbetegedések tekintetében erősen fertőzött területnek, ún. piros zónának számít, ezért ott a hatóságok fokozottan ellenőrzik a vészhelyzeti rendelkezések (MCO) betartását. Az Egészségügyi Minisztérium az országban 11 helységben alakított ki karantén állomást, amelyek március 23-tól működnek.

 

Kérjük, amennyiben a koronavírus (COVID-19) kapcsán kialakult helyzetre való tekintettel konzuli segítségre szorulnak, az éjjel nappal hívható +60-16-323-9502 ügyeleti telefonszámon keressék Konzuli Hivatalunkat.