BEUTAZÁS MALAJZIÁBA

 

Beutazási feltételek:

Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba:

 

Magánútlevél: IGEN
Elvárt érvényessége: Az útlevélnek a tervezett elutazás napjától még legalább 6 hónapig érvényesnek kell lennie.

Ideiglenes útlevél: IGEN, amennyiben a Malajziából történő tervezett elutazás dátumától még legalább 6 hónapig érvényes.

Személyi igazolvány:                                                NEM
Ideiglenes személyi igazolvány:                                NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok:           NEM úti okmányok

Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEM

 

 

Kiskorúak beutazása:

Bár az ország jogszabályai nem tartalmaznak külön rendelkezéseket arra az esetre, ha valamely kiskorú felnőtt kíséretében ugyan, de szülei vagy valamely szülője nélkül utazik, javasoljuk ilyenkor is szülői hozzájáruló nyilatkozat beszerzését, tekintettel arra, hogy azt adott esetben már kiutazásnál a hazai hatóságok is kérhetik. A nyilatkozatot célszerű magyar és angol nyelven is elkészíteni. A nyilatkozat tartalmát illetően a Magyar Rendőrség hivatalos honlapján tájékozódhat: http://www.police.hu/hirek-es-informaciok/hatarinfo/kiskoruak-kiutazasa

 

Vízum:

Vízum turista célú beutazás esetén: Magyar állampolgárok legfeljebb 90 napig vízummentesen tartózkodhatnak Malajzia területén. A belépés további feltétele a visszautazás napjától további 6 hónapig érvényes útlevél, a malajziai tartózkodás anyagi fedezetének igazolása, a vissza/tovább utazásra szóló repülőjegy és a határátkelőhelyeken elérhető ún. Arrival/Departure Card (Imm.26) nyomtatvány kitöltése.

 

Vízum egyéb célú beutazás esetén: 90 napot meghaladó tartózkodás esetén a vízumkérelem benyújtásában a malajziai Bevándorlási Hivatal az illetékes.

  •  

 

90 napot meghaladó tartózkodás esetére vonatkozó vízumügyintézéshez szükséges információkkal kapcsolatban Malajzia Budapesti Nagykövetségén tájékozódhat.

1026 Budapest, Pasaréti út 29. ; Tel: 488-0810; mwbdpest@t-online.hu; http://www.kln.gov.my/web/hun_budapest/requirement_foreigner

 

További idegenrendészeti információ:

http://www.imi.gov.my/index.php/en/

 

Házi kedvencek beutazása:

Malajziai Mezőgazdasági Minisztérium tájékoztatója: http://www.dvs.gov.my/index.php/pages/view/804

 

További információt a NÉBIH oldalán talál:

http://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato

 

Munkavállalás:

 

Malajziában úgynevezett „expatriate” státusszal lehet legálisan munkát vállalni, melyet a munkaadó és a munkavállaló között létrejött szerződés biztosít. Ennek értelmében a munkavállaló és családja legálisan, munkavállalói és tartózkodási engedéllyel tartózkodhat az országban, illetve vállalhat munkát.

Az esetek többségében a munkavállalók előre megkötött munkaszerződéssel érkeznek Malajziába. Nagykövetségünk is ezt a módszert javasolja, és bár nem kizárt annak helyben történő elintézése, az eljárás meglehetősen bonyolult, illetve adott esetben akár eredménytelen is lehet. A munkavállalási/tartózkodási kérelmet az illetékes hatóságnál nem a munkavállalónak, hanem a munkáltatónak kell kezdeményezni.

 

Vám:

A malajziai vámtörvény (Customs Act 1967) értelmében, a Malajziába belépő utazók kötelesek vámvizsgálat alá vetni, illetve bejelenteni minden vámköteles vagy tiltott árut, amely belépéskor a birtokukban van. A malajziai hatóságok a bejelentés elmulasztását bűncselekményként kezelik.

Malajziában a deviza kivitel és behozatal szabályozásáról szóló törvény (Exchange Control Act 1953) értelmében a készpénzre illetve utazási csekkre vonatkozó összeghatár nincs, de 10.000 USD-t meghaladó összeg esetén írásbeli engedélyt kell beszerezni. A nyilatkozattétel elmulasztása szintén bűncselekménynek minősül, mely szankcionálásáról a fent említett vámtörvény rendelkezik.

A vámköteles és tiltott áruk, illetve a vámügyintézéshez szükséges dokumentumok tekintetében részletes információk a malajziai vámhivatal hivatalos honlapján találhatók. www.customs.gov.my