A Covid-19 fertőzések számának elmúlt időszaki jelentős növekménye miatt, illetve a fertőzés terjedésének megfékezése érdekében március 18. és 31. közötti érvényességgel vészhelyzeti korlátozó intézkedéseket hozott a malajziai kormány. Ennek értelmében részleges határzárat rendeltek el, azaz főszabályként egy külföldi állampolgár sem utazhat be az országba (és egy malajziai állampolgár sem utazhat ki az országból). Ideiglenes malajziai tartózkodási engedéllyel (diákok, munkavállalók, stb) rendelkező külföldiekre is kiterjed a beutazási tilalom. A malajziai állandó vagy diplomáciai tartózkodási engedéllyel rendelkező külföldiek ugyanakkor beutazhatnak. A malajziai ideiglenes munkavállalási engedéllyel rendelkező külföldieket csak akkor engedik be, ha igazoltan az ország létfontosságú szolgáltató szektorában dolgozik. Malajziai állampolgár nem malajziai állampolgárságú házastársa és gyermeke csak „long-term social pass” birtokában utazhat be. 

 

Minden Malajziába beutazó személynek 14 napos önkéntes karanténba kell vonulnia. 

 

Ezenkívül bezárnak minden kiskereskedelmi vagy egyéb szolgáltatást nyújtó üzletet, vállalkozást, (kivéve az élelmiszerboltokat, gyógyszertárakat, egészségügyi és pénzügyi szolgáltatókat stb) és állami intézményt (kivéve az alapvető állami szolgáltatásokat nyújtó intézményeket), minden oktatási intézményt (minden szinten), valamint betiltanak minden (pl. sport, kulturális, társadalmi és vallási) tömegrendezvényt. 

 

A fenti utazási korlátozások miatt a légitársaságok több malajziai járatukat törölhetik, ami jelentősen megnehezítheti a már Malajziában tartózkodó külföldi, így magyar állampolgárok hazautazását március 18. és 31. között. 

 

A malajziai repülőterek bezárásra nem kerülnek, de az utasszám drasztikus csökkenése miatt a légitársaságok sorra törlik malajziai járataikat. Kérjük a március 18. és 31. közötti időszakra tervezett ki- és beutazásaik tekintetében ezt vegyék figyelembe és vonatkozó légitársaságok hirdetményeit kövessék nyomon, illetve lehetőség szerint tájékozódjanak.

 

A fenti utazási tilalom esetleges meghosszabbításáról később dönthetnek. 

 

Malajzia összes határátkelőhelyén hőkamerákkal vizsgálják a külföldről érkező utasokat. 

 

Malajzia minden külföldről, illetve nemzetközi tengeri vizekről érkező utasszállító hajó kikötésére azonnali kikötési tilalmat vezetett be 2020. március 7-én. Az intézkedés alapján bármilyen kikötésre készülő (utas- vagy teherszállító) vízi járművet korlátozni lehet mozgásában.

 

A Covid-19 járvánnyal kapcsolatos minden hivatalos tájékoztatást az alábbi linken teszi közzé a helyi Egészségügyi Minisztérium meghatározott időközönként:
http://www.moh.gov.my/index.php/pages/view/2274

 


A Malaysia Airlines légitársaság járatinformációit az alábbi linken találják: 

https://www.malaysiaairlines.com/au/en/advisory/preventive-measures-and-travel-recommendations.html