Tisztelt Honfitársaink!

A koronavírus-járvány terjedése miatt főszabály szerint külföldi állampolgárok továbbra sem léphetnek be Malajziába. Ugyanakkor a malajziai kormány a közelmúltban az alábbi könnyítéseket vezette be több korábbi járványügyi intézkedés érvényben tartása mellett:

  • A teljesen beoltott és a MySejahtera alkalmazásban digitális oltási igazolvánnyal rendelkező személyek részére engedélyezik a tagállamok és szövetségi területek közötti mozgást, az egyéni sportolást, meghatározott szolgáltatások igénybevételét, valamint a vendéglátóhelyeken történő fogyasztást.

További részletek a korlátozásokról és engedélyezett tevékenységekről:  https://pelanpemulihannegara.gov.my/selangor/index-en.html

  • Lehetővé teszik a Malajzia által elismert oltóanyagokkal (Pfizer, AstraZeneca, Janssen, Sinopharm, Sinovac, CanSino, Moderna), de külföldön beadott koronavírus-elleni oltások kérelemre történő elismerését. A kérelmet a MySejahtera alkalmazáson keresztül, a Helpdesk menüpont n) pontján keresztül tudják benyújtani.

További részletek az oltások elismeréséről:  https://mysejahtera.malaysia.gov.my/help_en/registration/

További tájékoztatás a malajziai oltási lehetőségekről: https://www.vaksincovid.gov.my/en/guide/

  • Az állandó tartózkodási engedéllyel, vagy MM2H tartózkodási engedéllyel rendelkező külföldi állampolgárok már az idegenrendészeti hatóság előzetes engedélye nélkül is beléphetnek az országba, ám az egyéb speciális elbírálás alá eső személyeknek továbbra is előzetes belépési engedélyre van szükségük.

További információk a belépési engedélyről: https://mtp.imi.gov.my/myTravelPass/main

  • Azok a teljesen beoltott személyek, akiknek az országba történő belépését engedélyezte az idegenrendészeti hatóság, kérelmezhetik, hogy a hatóságilag kijelölt szálláshelyek helyett otthonukban töltsék el a 7 napos karantént. Az oltatlan személyek számára 10 napos kötelező karantént a hatóságilag kijelölt szállodákban kell eltölteni.

További információk a házi karantén lehetőségéről: https://hso.moh.gov.my/outbreak-portal-hqa/index

További információk magyar állampolgárok Magyarországra történő hazatérésének szabályairól: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/tajekoztato-a-magyar-allampolgarok-magyarorszagra-torteno-hazateresenek-rendkivuli-szabalyairol-a-covid-19-jarvany-miatt